Oproep voor mijmeren


Wie het druk heeft, verandert zelden van mening....dit schreef Friedrich Nietzsche, een beroemde en invloedrijke Duitse filosoof.

Deze tekst heb ik al een tijdje op mijn prikbord hangen. Maar is dit wel zo? Wie stilstaat komt ook niet op zijn bestemming, is een tekst die ook vaak hanteer, maar dat staat lijnrecht tegenover Nietzsche zijn tekst. Volgens mij is het goed om in beweging te zijn en regelmatig momenten van druk te ervaren, iets wat ook niet anders kan in onze maatschappij. In de drukte van de dagen, weken en maanden, is het belangrijk om momenten van verveling in te bouwen. Reflectie en mijmering treden dan vanzelf op. Ken je die dagen dat je helemaal niks gepland hebt en je er zelfs onrustig van wordt. Gedachtes als; ik doe niks, er komt niks uit mijn handen, ik verspil mijn tijd, komen dan in je op. Zolang die gedachtes er zijn ben je nog niet aan het mijmeren en heb je nog een dag nodig. Totdat je het gevoel krijgt; ik hoef niks te doen en het is goed zo. Ga voor de momenten van mijmering zodat je inderdaad van mening kan veranderen. Hoe je die momenten creëert is voor iedereen anders. De ene gaat gedachteloos zijn huis poetsen, de ander naar de sauna, sommige families hebben pyjamadag en ik.....ik pluk wat in de tuin en loop door de bossen. Zoek je momenten van mijmering op als je het TE druk hebt gehad. Net zolang totdat je mening weer verandert.

Delen met je omgeving

In de brievenbus