Tsundoku; Japans voor boeken die ongelezen in je kast belanden


Tsundoku is een Japans woord, een samenvoeging van 'tsunde' /opstapeling en 'oku' /een tijdje laten liggen.

Lezen is voor mij een hobby en daar geniet ik van. Spannende boeken kan ik tot diep in de nacht lezen en ook boeken over mijn vakgebied lees ik regelmatig. De e-reader is bij mij altijd opgeladen en ik lees ook veel papieren boeken. Vooral als het inspirerende boeken zijn of gerelateerd aan mijn vakgebied lees ik ze liever op papier. Zet mij bij een boekentafel neer en altijd neem ik weer boeken mee. Helaas vormt zich thuis een boekenstapel van interessante boeken. Deze boeken worden stoffig en als de stapel te hoog wordt belanden de boeken ongelezen in de kast. Ik heb zelfs een aparte plank in de boekenkast voor, nog te lezen boeken. Die plank is nu vol. Volgende week sta ik twee dagen op de Global Leadership Summit (GLS) en reken maar dat daar weer een inspirerende boekentafel is. Maar de plank is vol, dus eerst een ongelezen boek lezen voordat ik er heen ga (goede voornemens). Een boek gepakt, deze kocht ik 4 jaar geleden na een college over Voice Dialogue. Wat is dit weer een pareltje dat in mijn kast stof stond te happen. Wat fijn dat ik die kennis weer kan updaten. Toen bedacht ik.....wat goed dat ik af en toe wacht met lezen. Nu is het boek twee keer een cadeau, 1 x toen ik het kocht en 1 x nu ik het lees. Daarmee heb ik mezelf ook weer de vrijheid gegeven om straks bij de boekentafel weer mooie boeken te kopen. Een goed gevoel als ik het koop en nog een keer als ik het over een paar jaar lees. Dus geen irritatie meer over de boekenstapel. Het is geen stapel ongelezen boeken, het is een Tsundoku, boeken die een tijdje mogen liggen. Mijn woord voor 2018....Tsundoku.

P.s. het boek dat ik nu gelezen heb over Voice Dialogue; Ik ken mijn ikken van Karin Brugman, Judith Budde en Berry Collewijn. Heb je veel stemmen in je hoofd die zeggen wat je wel of niet moet doen... verwen jezelf en lees dat boek.

Delen met je omgeving

In de brievenbus