Bedriegers"syndroom" komt veel voor bij succesvolle vrouwen


Mensen die last hebben van het bedriegers "syndroom" of oplichters "syndroom" zijn niet in staat om hun prestaties te internaliseren..... of anders gezegd..... ze hebben het gevoel dat ze ieder moment ontmaskerd kunnen worden en door de mand vallen". Deze mensen zijn ervan overtuigd dat ze hun succes niet verdienen maar dat dit een kwestie van geluk of mazzel is. Ze denken dat dat ze andere misleiden waardoor de ander denkt dat ze intelligenter en competenter zijn dan dat ze zelf geloven.

Je omgeving laat dus weten dat je slim bent en zelf denk je....als ze maar niet door die façade heen prikken, als ze goed kijken zien ze dat het niet waar is... straks val ik door de mand.

Volgens Wikipedia heeft 2 op de 5 succesvolle mensen er last van, Zie ook het onderzoek van Imes en Clance; die zagen dat veel succesvolle vrouwen geneigd zijn te geloven dat zij niet intelligent zijn en dat anderen hen te hoog inschatten.

Volgens mij hoort onzekerheid bij een intelligent en gevoelig mens. Hoe meer je weet, hoe beter je je eigen beperkingen kent. Dit heeft wel tot gevolg dat mensen die veel weten minder overtuigend over komen dan iemand die minder weet.

Dus hierbij een oproep aan iedereen die bang is om door de mand te vallen, Geloof de feedback van je omgeving en niet je eigen gedachtes.

Delen met je omgeving

In de brievenbus